Taping tegen hooikoorts

Last van hooikoorts? Kinesiotaping is de oplossing.

Ruim 4 miljoen Nederlanders hebben hooikoorts klachten; circa 20% van de bevolking. De slijmvliezen produceren daarbij veel meer slijm. Allergische reacties en kenmerkende hooikoorts symptomen zijn:

  • Loopneus of verstopte neus
  • Tranende of jeukende ogen
  • Niesbuien, hoesten
  • Benauwdheid
  • Koortsig gevoel

Oorzaak hooikoorts
Meestal beginnen de hooikoorts klachten in het voorjaar door pollen van bomen en planten. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, maar bij mensen met hooikoortsklachten reageert het lichaam heel heftig zodra stuifmeel in het lichaam komt. Dat zorgt voor een allergische overreactie van het afweermechanisme. De bloedvaten verwijden en gaan lekken. Tevens zorgt het ervoor dat de gladde spiercellen in de longen gaan samentrekken. Indien u hooikoorts symptomen ervaart, wat te doen?

Waarom tapen tegen hooikoorts?
Kinesiotape is rekbaar. Wanneer het is aangebracht tilt het de huid een klein beetje op. Hierdoor wordt de druk verlaagd, het ruggenmerg geprikkeld en de bloedcirculatie in dat gebied verbeterd. Bij hooikoorts spelen de longen een belangrijke rol. De tape heeft een kalmerende werking doordat de tape via het zenuwstelsel de ademhalingsspieren en de longen beïnvloedt. Daardoor worden de allergische reacties van de ogen, longen en neusvliezen verminderd.

Hoe werkt tapen tegen hooikoorts?
Hooikoorts tape bevat geen medicinale toevoegingen waardoor het eventuele medicijngebruik kan worden verminderd of stopgezet. De elastische tape voor hooikoorts methode heeft een positief effect omdat via een externe huidprikkeling, een reflectoire invloed kan worden uitgeoefend op de bindweefselstructuren van het ruggenmerg. De tape hooikoorts die direct op de huid van de borst en rug wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het zenuwstelsel in het lichaam prikkelen.

Is er onderzoek gedaan naar deze manier van tapen?
Verschillende fysiotherapeuten hebben een aantal pilot studies op 286 patiënten uitgevoerd en de tapen bij hooikoorts resultaten waren als volgt:

  • 84% merkten een sterke afname van hooikoorts klachten door kinesiotaping.
  • 8 van 9 hooikoorts symptomen waren bij de meeste patiënten beduidend minder.
  • Na de 2e tapesessie namen de klachten nog sterker af.

Wordt behandeling tegen hooikoorts vergoed?
Behandelingen van hooikoorts tapen ter vermindering van uw klachten worden gewoon vergoed vanuit uw aanvullende fysiotherapie verzekering. Ik ben speciaal opgeleid om Kinesiotaping goed te kunnen toepassen. Deze van oorsprong Aziatische tapemethode is een waardevolle ondersteuning gebleken binnen de fysiotherapiepraktijk. Het is een uiterst effectieve, pijnvrije en veilige methode die vooral bekend is bij het behandelen van diverse blessures en klachten. Uit praktijkervaring is gebleken dat ook tapen voor hooikoorts heel effectief kan zijn.